fbpx
side-area-logo

vi älskar öl

VI ÄR DUNDER & KRUT

delimiter image

Vi är Dunder & Krut. Smaka på namnet. Det är en hyllning till en av svensk populärkulturs allra största ölälskare. Det finns ingen annan som känner en sådan barnslig glädje inför att dricka en öl och att smälla med dunder och krut som Jönssonligans Dynamit-Harry. Den glädjen är precis vad vi vill att du känner när du sätter din mun mot en flaska av våra öl och givetvis en jädra smäll!

Vi tror att vårt öl förenar människor och att den gemenskap som uppstår över en öl är en viktig del i människors liv och historia.
Vi vill vara ett bryggeri som sätter hantverket och passionen för öl först.
Vi vill att man alltid ska känna kärleken och finna gemenskapen i våra produkter, och alltid mötas av en överraskning. En twist, en smäll.
Vi utmanar normen för vad man dricker den där varma sommarkvällen eller vad man serverar till.
Vi vill vara en av den svenska hantverksölens förgrundsfigurer, med stort fokus på att utveckla ölscenen i Sverige och framförallt inom lageröl.
Vi vill väcka liv i det svenska lagerölsintresset igen och visa att lager både kan vara spännande och gott.

Vi älskar lageröl.

Vi är lageröl.

Om oss - Thomas
THOMAS
master of none
Mat- och dryckestok som mer än gärna lägger timmar i köket varje dag för njutningens och avkopplingens skull. Är religiöst övertygad om att halvfabrikat är djävulen på Jorden. Thomas är Certified Cicerone®️ och certifierad öldomare. Dessutom är han ganska oberäknelig och inte rädd för att sticka ut hakan eller säga vad han tycker. Ibland är det kul och ibland lite konstigt. Allt du behöver veta är att han alltid kommer att se till att smakerna sitter och att hamna bredvid honom på en fest kommer att ge dig en intressant kväll. Thomas är den som sköter det dagliga på Dunder & Krut. Sannolikt är det honom som ni kommer i kontakt med om det är något ni undrar.
Image
JACOB
master of brew
Öltok som verkligen älskar öl och processen om hur den görs. Han är ödmjukt nyfiken i att alltid lära sig mer och har gärna långa och många samtal om öl. Om du vill komma honom innanför skinnet så hjälper det att du bjuder på dig själv och att du bjuder på en öl. Det är också Jacob som ser till att det finns struktur i kaoset och lyckas jorda sin kära vän och partner litegrann. Han är inte heller främmande för att prata de senaste nyheterna inom engelsk fotboll som ligger honom varmt om hjärtat.
Jacob är vår ölmästare och den som har huvudansvaret för det bryggtekniska.

VÅR HISTORIA

om hur dunder & krut föddes

delimiter image

En varm sommarkväll. Mosebacke. Ett sorl av röster och skratt. Två skäggiga herrar, Thomas och Jacob, satt vid ett bord, ölglas i hand.

“Hantverk och passion,” sa Thomas. “Ledord.” Han höjde glaset och synade innehållet.

Jacob skrattade och skakade på huvudet.

Vid bordet bredvid satt ett gäng och diskuterade hur mycket Timbuktu svängde där på scenen sommaren 2010. Solsken och gästinhopp av Looptroop. De drack en IPA med något underfundigt namn.

“Nej men allvarligt,” fortsatte Thomas. “Vi måste ha ledord. Folk måste fatta vad det är vi håller på med. Hur vi är annorlunda.”

“Är vi annorlunda då?” sa Jacob. “Alla gör ju öl.”

“Men inte sån här öl.”

Thomas höjde glaset och tog ett par rejäla klunkar.

Vid bordet bredvid satt ett gäng och mindes sommarens resa till Spanien. Sena kvällar och klubbar och bra mat. De drack rosé och gin & tonic.

“Vilka ska dricka vår öl? är frågan vi borde ställa oss,” sa Thomas.

“Du och jag,” sa Jacob, och hällde i sig resten av sitt glas. “Förhoppningsvis andra.”

“Precis. En öl som vi själva vill dricka, såna här kvällar.”

“All öl kan drickas såna här kvällar.”

“Inte dålig öl.”

Vid bordet bredvid satt ett gäng och pratade om Thåström, den där lite hemliga spelningen han gjorde på Strand för några år sedan. Poesi och skrot på scenen. Två flaskor rödvin stod på bordet.

“Jag vill inte göra vilken öl som helst,” sa Jacob.

“Jag vill inte sälja vilken öl som helst,” sa Thomas. “Men du gör ju inte vilken öl som helst hemma i köket heller.”

En varm sommarkväll på Mosebacke. Vid bordet satt två skäggiga herrar och pratade om framtiden. Om öl och passion. Om hur livet kommer arta sig om några år. Om gemenskap och överraskningar. Om vad som kan drickas när, och om vad som kan drickas när som helst. Och tog ett beslut.

“Så vi gör en exceptionell jävla lager.”

Vi föddes för att väcka liv i det svenska lagerölsintresset igen och visa att lager både kan vara spännande och gott.

Vi älskar lageröl.

Vi är lageröl.